MENU

Cotter Street – Wairarapa

This modern, architecturally designed home was originally built in 2003 on a large, sunny section but was too small for a family of five. The brief was to add multifunctional spaces to make the house more pragmatic for their family now and into the future.

Large windows with matched proportions to the existing house and other factors, such as ensuring privacy but maintaining the connection to the outside, were critical in the design. The owners also wanted to incorporate some future proofing in the house so that the extension, which currently houses the two teenagers, could be converted into a self-contained area for other family members if needed in the future.

The extension comprises two large and light-filled bedrooms, a third bathroom, laundry and a re-model of a second living room. It now allows different options for living spaces for all of the family.

The exterior relationship between the existing house and the new extension was deliberately extreme with the owners opting for a different low-maintenance exterior (for Wairarapa’s extreme summers) to complement the existing zincalume cladding. Moving inside from the existing part of the building to the extension is seamless with a modern and minimalist look maintained throughout.

We chose James and his team at Mackit because we loved what he was doing on a project we frequently walked and drove past. We were hugely impressed by the detailing and the care and attention his builders had for their work, something that appears to be missing from many building company houses. Knowing that James was both a master builder and an architectural designer (we had ‘cost to build’ issues with architects and architectural designers in the past) we were confident he would be able to design what we wanted to our budget.

James didn’t miss a beat with our brief, he just ‘got’ our aesthetic, what we wanted to achieve and was fabulous at listening, distilling down and then designing several options for us to choose from.

The fact that he could fit in our project to build was an added bonus. Despite the hideous winter weather, our project was delivered to deadline without any unexpected costs to us, something that we’d never experienced with previous design or building projects. His builders were unfailingly polite, communicated really well and were a pleasure to deal with, especially important with our young family living on-site during the build. We frequently refer James and the team at Mackit to our friends and family and wouldn’t hesitate to ask him to design and build any of our future projects.”

Josepha Murray